Recepten savooienkool



Recepten savooienkool

Savooienkool smaakt uitstekend bij gegrild of
geroosterd vlees. Een pittige saus geeft de
kool iets aparts mee. In de soep doet hij het
goed evenals rauw in de salade. Varieer met
deze kool in een stoofpot, ovenschotel of vul
het bijvoorbeeld eens met gehakt. Combinaties
genoeg met deze goedkope koolsoort.

Maak 1 kg kool schoon, snijd of schaaf deze fijn
en kook de kool met weinig water met zout gaar
in 7-10 minuten. Kook de kool beslist niet langer
omdat anders de zwavelverbindingen in de kool
ontstaan. Deze veroorzaken de nare �koollucht�
en maken de groente zwaar verteerbaar. Giet het
overtollige vocht af en schud een klontje boter
en wat nootmuskaat door de groente. Of voeg 1 dl
melk met iets zout toe en bind het vocht met wat
aangelengde ma�zena. Maak op smaak met peper en
nootmuskaat.

Gestoofde groene savooienkool
Blancheer 1-2 gehalveerde kolen (samen 1 kg)
gedurende 2 minuten. Laat ze uitlekken en stoof ze
in een minuut of 20 gaar in een gesloten pan met
bruin van jus of een smakelijke bouillon.

Gegratineerde savooienkool
Kook de kool krap aan gaar. Fruit een gesnipperde ui
met kerriepoeder en schep dit door de uitgelekte kool.
Doe het mengsel over in een beboterde vuurvaste schotel
en bedek het geheel met 100 gram geraspte kaas. Plaats
de schotel onder de gril of in een hete oven tot de kaas
goudgeel van kleur is.

Exotische kool
Kook de kool gaar, giet het vocht af en voeg 2 el gesneden
gembervocht en 1 el ketjap toe.
Home